За първи път жена и афроамериканец ще отидат на Луната. НАСА

...
За първи път жена и афроамериканец ще отидат на Луната. НАСА
Коментари Харесай

50 години по-късно: САЩ се връщат в орбита около Луната с четирима астронавти

За първи път жена и афроамериканец ще отидат на Луната. НАСА разгласи в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще обиколят естествения ни сателит в края на 2024 година след повече от 50 години неявяване, съобщи Франс прес.

Американците Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Хамок Кох, както и канадецът Джеръми Хансен ще образуват екипажа на " Артемис 2 ", заяви НАСА от Хюстън, Тексас.

Те ще бъдат първите човешки същества, пътували до Луната - без да кацат там - след последната задача на Аполо през 1972 година " Артемис 2 " би трябвало да се приготви за идната задача, която ще означи завръщането на хората на лунната почва.

Командирът на задачата Рийд Уайзман и двамата му сънародници към този момент познават космоса от борда на Международната галактическа станция (МКС), до момента в който това ще бъде първият галактически полет на Джеръми Хансен.
" Това ще се промени "
Облечени в сини гащеризони, четиримата бяха представени от шефа на НАСА Бил Нелсън от центъра на американската галактическа организация в Хюстън.

„ Измина повече от половин век, откогато астронавтите пътуваха до Луната “, сподели той. " Е, това ще се промени ".

С наличието в екипа на афро-американеца Виктор Глоувър и Кристина Хамок Кох, НАСА изпреварва обещанието си да изпрати за идната задача, която би трябвало да кацне на лунната почва, първата жена и първия цветнокож човек на Луната, когато програмата Аполо води там 12 мъже, всички бели.

„ Вълнувам ли се? Абсолютно, само че ще предам въпроса на вас “, попита 44-годишната Кристина Хамок Кох на конференция. „ Защото това, което ме вълнува най-вече, е да носим с нас вашия възторг, вашите желания, вашите фантазии по време на тази задача Artemis 2 “.

Командирът на задачата Рийд Уайзман похвали " изключителните " качества на своите съекипници.

„ Ние представляваме нашата страна “, с цел да изследваме космоса, само че „ имаме потребност целият свят да бъде с нас “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Четиримата бяха поздравени в неделя от президента Джо Байдън, заяви Белият дом.
Цел - Луната
Избраните астронавти са наясно с значимостта на " Aртемис 2 ": „ Това е идващият стадий от пътуването, което ще води човечеството до Марс “, изясни Виктор Глоувър, 46, водач на Военноморски сили на Съединени американски щати като Кристина Хамок Кох. „ Този ​​екип в никакъв случай няма да го не помни ".

Програмата " Артемис "  предвижда в последна сметка да утвърди завръщането на хората на Луната с установяването на трайно лунно наличие посредством построяването на база на повърхността на Луната и галактическа станция в орбита към нея.

Това да се ​​научим да живеем на Луната би трябвало да направи допустимо тестването на всички технологии, нужни за още по-сложно пътешестване: изпращане на екипаж до Марс.
 Модел на капсулата " Орион " в галактическия център " Кенеди " на Кейп Канаверал, Флорида. Снимка АП / Българска телеграфна агенция
Изстрелването на " Артемис 2 " сега е планувано за ноември 2024 година Мисията би трябвало да продължи към 10 дни.

Четиримата астронавти ще пътуват с ракетата " Ес Ел Ес " (SLS) на НАСА - най-мощната в света през днешния ден.

Те ще се намират на върха на тази ракета, в капсулата " Орион " (Orion), която ще се отдели в космоса и ще ги води към Луната. Когато се върнат, те ще кацнат в океана.

Ракетата " Ес Ел Ес "  досега е летяла единствено един път, по време на задачата " Артемис 1 ".

Тя изпрати капсулата " Орион "  празна до Луната по време на опитна мисия, продължила  малко повече от 25 дни. Капсулата се върна сполучливо на Земята през декември.
Хоризонт 2040
Всички „ дейни “ астронавти (в момента има 41) публично имаха право да вземат участие в екипажа на  " Артемис 2 ". Процесът на асортимент се пазеше в строга загадка.

Неизбраните астронавти могат да се утешат с вярата да бъдат определени за " Артемис 3 ", която ще бъде първата задача за кацане на Луната. Тази задача е публично планувана за края на 2025 година, макар че графикът е доста нерешителен на този стадий. Мисия до Марс може да бъде изпратена до 2040 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР